Blog

Kolejna z cyklu pogadanek medycznych lek. Natalii Siwy, lekarza rodzinnego.

- Z budowaniem odporności jest jak z odchudzaniem – mówi lek. Natalia Siwy. Jest to proces, a nie jednorazowa czynność, jak się niektórym wydaje. Pęd dzisiejszego świata sprawia, że każdy chciałby jakiś cudowny specyfik, tabletkę aby nagle cudownie być chudym, czy nie chorować, ale niestety nie jest tak łatwo.

Rozpoczynamy cykl pogadanek medycznych z lek. Natalią Siwy, lekarzem rodzinnym. Dzisiaj pierwsza część o odporności i chorowaniu dzieci.

- Dlaczego moje dziecko jest ciągle chore? Co zrobić, żeby nie chorowało? Może ma zaburzenia odporności? Proszę o coś na odporność! Z tymi i tym podobnymi pytaniami oraz prośbami rodziców spotykam się bardzo często w mojej praktyce lekarza rodzinnego, gdy przyjmuję dzieci, a największa kulminacja zawsze następuje po pierwszym tygodniu września i trwa aż do kwietnia – mówi Pani Doktor.

Rozpoczynamy kolejną edycję cyklu „Warsztaty z dobrego odżywiania” od przedstawienia, a właściwie obalenia mitów. Tym razem Jolanta Masłowska – dietetyk kliniczny - podzieliła się z nami informacjami na temat oleju kokosowego.

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina. Tradycyjnie w tym dniu w całej Polsce jada się gęsinę i rogale świętomarcińskie. Te popularne imieniny związane są z postacią św. Marcina z Tours, patrona ubogich, dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy.

Czy czekolada jest zdrowa? Jeśli tak to jaka? Specjalnie dla nas rad udziela Marzena Rojek-Ledwoch, dietetyk, specjalista ds. zdrowia publicznego absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Czekolada najczęściej kojarzy nam się ze słodyczami, czyli czymś czego w diecie powinniśmy unikać. Odmawiamy jej sobie lub się nią pocieszamy. Ma korzystny wpływ na zdrowie - ale tylko czekolada gorzka i to w rozsądnych ilościach.

Co ma w sobie czekolada gorzka? Czy może stać się jednym z składników zdrowej, rozsądnej diety (także tej odchudzającej)?

Wypalenie zawodowe od 01.01.2022 r. będzie uznawane za jednostkę chorobową w ICD10, pozwalającą na otrzymanie zwolnienia chorobowego. Justyna Szkarłat – psycholog i terapeuta, uczestniczka IX Tyskiego Zjazdu Profilaktycznego podzieliła się z nami informacjami na ten temat.

Co rozumiemy pod pojęciem wypalenia zawodowego?

Justyna Szkarłat: Wypalenie zawodowe — nazywane także z ang. burnout syndrome — to przypadłość objawiająca się poczuciem chronicznego zmęczenia, przepracowania i niezadowolenia z pracy. Ważnym elementem tego syndromu jest fakt, że dotyka on zajęć, które kiedyś przynosiły przyjemność.

Nie jest to więc chwilowa sprzeczka z szefem, nienawiść do poniedziałków czy chęć szybszego urwania się z pracy w piątek. Osoby cierpiące na tę przypadłość cierpią z powodu nadmiaru stresu i nie potrafią zaznać wytchnienia.

Statystyki są szokujące: problem ten może dotyczyć nawet co czwartego Polaka! Wbrew pozorom nie tylko doświadczonych pracowników, ale także ludzi młodych, którzy dopiero weszli na rynek pracy. Bagatelizowany może prowadzić do pogorszenia komfortu życia, a nawet rozwoju depresji i zaburzenia więzi rodzinnych.

Zarówno naukowcy, jak i wielcy myśliciele poprzednich epok zgadzają się, iż w życiu trzeba się cieszyć, a nie szukać negatywów. Złość, krytykowanie, gniew źle wpływają na nasze codzienne samopoczucie, zdrowie, a nawet mogą być przyczyną powstawania chorób. O opinię na temat złych emocji i ich wpływu na zdrowie zapytaliśmy specjalistę medycyny rodzinnej lek. med. Adama Kostyrę.